6 Şubat 2016 Cumartesi

Temel İşlevlerine Göre Rehberlik Türleri



                           TEMEL İŞLEVLERİNE GÖRE REHBERLİK

Rehberliğin temel işlevlerini neler olduğu konusunda uzmanlar tam olarak bir anlaşma sağlayabilmiş değildir.
Birçok uzmanın görüşüne göre rehberliğin temel işlevlerinin şunlar olduğunu söyleyebiliriz.

  • Uyum sağlayıcılık
  • Yönelticilik
  • Ayarlayıcılı
  • Geliştiricik
  • Önleyicilik
  • Tamamlayıcılık
  • Çarebuluculuk ( iyileştiricilik)


1.Uuyum sağlayıcı rehberlik: Öğrencilerin yeni ortamlara uyum sağlamalarını kolaylaştırıcı rehberlik hizmetlerini uyum sağlayıcı rehberlik hizmetleri denir.
Uyum sağlayıcı rehberlik hizmetleri öğrencilerde görülebilecek uyum bozukluklarına karşı gerekli önlemleri almaktadır ve yaşanan uyum problemlerinin çözümüne de katkı sağlamaktadır.

2.Yönetici rehberlik: Bireyin başarılı ve mutlu olmasında kişisel niteliklerine uygun alan test okul ve meslek seçmesinin rolü son derece önemlidir.
Bu amaç doğrultusunda birey yardımcı olabilmek için yönetici rehberlik hizmetlerinin verilmesi önemlidir.
Böylece birey kendi ilgi ve yeteneklerine uygun bir alana yönelebilir ve o alanda başarılı olup kendi gizil potansiyelini harekete geçirerek daha mutlu bir hayat sürebilir. Bu nedenle de yöneltmede yerleştirmek hizmetinin temel işlevi önleyecektir.

3.Ayarlayıcı rehberlik: Eğitim planlama amacılarına ve program yapımcılarına yol göstererek onların rehberlik hizmetleri ile edinilen bilgilere göz önüne alıp yeni programlar yapmalarına yardımcı olmaktır.
Çağdaş Eğitim anlayışı öğrencilerin eğitimlerinde bireysel farklılıklara ve çevre şartlarına öncelik verilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Okul rehberlik servisleri de öğrencilerin özelliklerini ilgilerini yeteneklerini problemlerini hayattaki beklentilerini belirleyerek daha sonra ortaya çıkabilecek sorunlara karşı önlemler almaya çalışır.
Böylece Çağdaş o okul rehberlik programlarının geliştirilmesi de olanaklı olur.
çağımızda yaşanan hızlı değişmeler ve gelişmeler eğitimin planlamasında müfredat programlarının ve rehberlik programlarının hazırlanmasında ve geliştirilmesinde rehberliğin ayarlayıcı işlevinin önemini arttırmıştır.

4.Geliştirici rehberlik: Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin akademik başarıyı arttırma veya meslek seçimi gibi sorunlarla sınırlandırılmasına ve bunalım durumuna düzeltici çare bulucu yardımlar sağlamaya ağırlık vermesi ne bir tepki olarak gelişimsel rehberlik yaklaşımı ortaya çıkmıştır.
Gelişimsel rehberlik yaklaşımının açığa çıkmasından insancıl kuramın etkisi vardır ve gelişimsel rehberliğin temel işlevi geliştirecektir. Rehberliğin geliştirici işlevinde bireyin tüm
yönlerin ile en iyi şekilde gelişmesine yönelik ortamlar sağlamak hedeflenmiştir. Yani bireyin her gelişim basamağının en iyi geçmesi hedeflenir.
Gelişimsel rehberlik bireyi sürekli gelişim halinde olduğunu savunur. Bir gelişim basamağını başarı ile geçirenlerin daha sonraki gelişim basamağındaki görevlerini daha iyi başaracağını ileri sürer.

Gelişimsel rehberlik anlayışına göre rehberlik hizmetlerinde öğretmenler alt düzeydeki ihtiyaçların karşılanması öğrenciye potansiyellerini ortaya koyması ve kendilerini gerçekleştirmesi yolunda ilerlemesi için uygun ortam yaratmaya çalışmalıdırlar.

5. Önleyici rehberlik :  Rehberlik hizmetleri olumlu değişimleri amaçlar ancak rehberlik hizmetleri olumsuzlukların ortaya çıkmasını önleyici bir işleve sahip olmalıdır.
Örneğin disiplin sorunlarının önlenmesi eğitim öğretim hizmetlerinin daha verimli bir şekilde yürütülmesi gibi hizmetlerinde rehberliğin kapsamı dahilinde olduğu söylenebilir.
Unutulmamalıdır ki olumsuzlukların ortaya çıkmadan önce önlenmesi ortaya çıktıktan sonra giderilmesinden daha ekonomik ve daha kolaydır. Rehberliğin önleyici işlevi de bu amaca yönelik bir yardım sunmaktır.
Rehberlik hizmetleri kapsamında verilen eğitimlerin çoğunlukla temel işlevi önleyecektir.

6. Tamamlayıcı rehberlik: Rehberliğin bir deyişle Bir de öğretim etkinliklerini tamamlayıcı etkinlikleri tasarlaması ve bu etkinlikleri uygulamasıdır.
Örgün eğitim kurumlarında gerçekleştirilen öğretim etkinlikleri rehberlik hizmetleri ile birlikte sürdürüldüğünde eğitimde istenilen kaliteye ve verimliliği ulaşılabilmesi daha kolay olmaktadır. Bu yüzden öğretimi planlayan yürüten ve değerlendiren görevliler olarak öğretmenlerin rehberlik konusunda bilgilendirilmelerini ve rehberlikte faydalanmalarını sağlamak gerekir.

7. Çare bulucu ( iyileştirici ) : Bu rehberlik türü rehberlik hizmetlerinde , var olan sorunu ortadan kaldırmayı amaçlayan bir işleve sahiptir. Bundan amaç sorunların çözülmesini sağlamaktır.
Örneğin utangaçlık sorunu olan bir kişi bulunuz sorunu çözmesine yardımcı olmaya da öfkesini kontrol edemeyen bir kişi öfkesini kontrol edebilmesi için verilen yardımlar bu kapsamda eline alınabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder