24 Ocak 2016 Pazar

Denetim Odağı ve Cinsiyet Rolü Kavramları ile Açıklamaları



                                                 DENETİM ODAĞI
Bireylerin olaylara nasıl baktığının o kişilerin olayların nedenlerini , nerede aradığını ve bu olayların nasıl görmeye çalıştığını ifade eden bir kavramdır.

Bu noktada içten denetimli olan bireyler olayların nedenlerini kendilerinde görürken , dıştan denetimli olan bireyler ise olaylarn nedenlerini kendi dışındaki unsurlarda Arar ve kendi dışındaki nedenlerde bulur Örnek verecek olursak başarılı olduğunda bir öğrenci içten denetimli ise çalıştığını ve zeki olduğunu
düşünür. Dıştan denetimli öğrenci , öğretmenin bol not verdiğini , soruların kolay olduğunu düşünür.

Başka bir örnek verecek olursak içten'den denetimli öğrencilere herhangi bir görev verdiğiniz zaman onu bir daha kontrol etmeye gerek yoktur. O görevini yerine getiren , ne kadar iş olursa olsun bitene kadar devam edecektir. Dıştan denetimli öğrencileri ise sürekli kontrol etmek , onlara çeşitli şekillerde teşvik etmek , yönlendirmek ya da övgülerde bulunmak gerekir Çünkü bunlar sürekli dıştan müdahaleyi isteyen bekleyen kişilerdir.

Cinsiyet Rolü Nedir ?

Bireyin içinde yaşadığı toplumun sahip olduğu ve o toplum tarafından yüklenmiş olan görev ve özellikleri taşıma derecesi olarak tanımlanabilir.


Bir erkeğin sahip olunan bütün erkeksi özellikleri göstermesi , bir kızın ise sahip olunabilecek bütün kadınsı özellikleri göstermesi o cinsiyet rolünü benimsendiğinin bir göstergesidir. Ancak son yıllardaki düşünceler erkeksi ve kadınsı özelliklerin farklı biçimlerde ele alınabileceğini göstermiştir. Bu düşünceler dört grup adı altında toplanabilir.

1- Erkeksiler: Bunlar erkeksi yönleri oldukça yüksek olan , kadans yönleri ise yok denebilecek kadar düşük olan bireylerdir.
2- Kadınsılar: Bunlar ise kadınsı rolleri ve özellikleri çok yüksek , erkek özellikleri yok denebilecek kadar düşük olan kişilerdir.
3- Cinsiyetsizler: Onlar her iki rolde de oldukça düşük özellikler gösteren bireylerdir.
4- Androjenler: Bunlar her iki rolde den yüksek bireylerdir. Başka bir ifadeyle her iki cinsiyet rolünün ilgili olumlu , istenen özellikleri gelişmiş ve bu özellikleri gösteren bireylerdir.

Yazar: Ziya Özcan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder