1 Şubat 2016 Pazartesi

Kişilik Gelişimi ve Kişiliğin Unsurları Nelerdir ?



Kişilik Gelişimi :
Kişilik kişinin diğer kişilerden ayırt edilmesine yarayan tutarlı olarak ortaya konan , kişiye özgü özellikleri tamamıdır.  Başka bir ifade ile kişilik bireyin iç ve dış çevresi ile kurduğu diğer bireylerden ayırt edici tutarlı ve yapılaşmış bir ilişki biçimidir.

Çevremizde bulunan bazı kişileri tanımak istediğimiz zaman onları bütün yönleriyle ele alıp tanıyabilmek çok zor , neredeyse imkansızdır.  Ancak o kişilerin belirgin bazı özellikleri vardır. Onun hakkında iyimser , kötümser , güvenilebilir ya da güvenilmez , girişken  , korkak , çekingen gibi yargılar geliştirebiliriz bireyler hakkında.

Kişilik iki yönlüdür.  Bir yönü doğuştan gelir , bir yönü ise bireyin içinde yaşadığı sosyal çevre tarafından oluşturulmaktadır.
Kişiliğin bireyin gelişiminde etkili olan kısmını doğuştan gelen özellikleridir. Genlerle anne babasından çocuklara geçen özellikler , çevresel faktörler ise doğumdan ölüme kadar kişinin anne babası çevresi ve diğer bireylerle olan ilişkileri yaşam boyu deneyimlerinin
tamamıdır.

Kişiliğin unsurları nelerdir? Huy (yani Mizaç) , karakter , tutum , yetenek ve ilgi

Huy ( Mizaç) : Kişiliğin biyolojik ve fizyolojik alt yapısı olarak kabul edilen mizaç doğuştan biyolojik temele dayanır. Tüm davranış örüntüleri olarak tanımlayabileceğimiz bir yöndür .Mesela : soğukkanlılık ,heyecanlılık ,  sakinlik gibi özellikler mizacı ifade eder.

Karakter: Karakter kişinin davranışları iyi ya da kötü olarak değerlendirilmesi ve yorumlanması gibi kişilik özellikleri karakter adını alır.
Başka bir söylemle karakter kişiliğin ahlaki kısmını meydana getirir. İyi huylu ,  güzel ahlaklı , açık elli denildiği zaman toplumsal çevrenin birey davranışlarına yüklemiş olduğu değerler anlamının bütününü ele almış oluruz. Karakter bireyin eylem ve görüşlerindeki tutarlılığını , kararlılığını , tutum ve davranışları arasındaki uyumu anlatan bir terim ve kavram olarak ele alınabilmektedir.

Tutum:  Genel olarak bireyle ilişki bireyin psikolojik bir obje ile ilgili düşünce duygu ve davranışlarını düzenli bir şekilde meydana getiren eğilim , yönelim olarak tanımlayabileceğimiz bir kavramdır.

Yetenek:  En açık anlamıyla yetenek kavramı bireyin doğuştan beraberinde getirmiş olduğu özelliklerin tamamını kapsar.

İlgi: Bireyin bir uğraşı olarak kabul etmiş olduğu çabasını ve zamanını vermekten hoşlandığı zevk aldığı alan etkinlikler veya uğraşıların tamamına  karşı duymuş olduğu hoşnutluk ya da sevgi olarak tanımlanabilir.

Bilgiyle kalın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder