2 Şubat 2016 Salı

Yapılandırmacı Kurama Göre Eğitim ve Yapılandırmacı Öğretmen Davranışı

                               Yapılandırmacı Öğretmen Nasıl Davranır ?

Öğretmen Hayat Bilgisi dersinde öğrencilerinin çevre kirliliği ve insanlara verdiği zararları kavratmak isteyen Aslı öğretmen bir gün önceden okulun temizlik görevlisi Remzi Bey'e sınıfı temizlemesini söylemiştir. Öğrenciler sınıfa geldiklerinde tahtanın silinmemiş çöplerin atılmamış ve her yerin toz içinde olduğunu görmüşlerdir.
öğrenciler yerlerine homurdanarak otururlar. Pis bir sınıfta ders işleme düşüncesi onları çok rahatsız etmiştir. Aslı öğretmen sınıfa geldiğinde çok şaşırır. Temizlik görevlisi Remzi Bey sınıfa fazladan çöp bırakmıştır. Aslı öğretmen gördüklerini aldırış etmeden yerine oturur ve ders için hazırlanmaya başlar.
 

Öğrenciler şaşkınlık içinde öğretmenlerine bakar ve ondan bir tepki beklerler. Öğrencilerden Burhan söz isteyerek "öğretmenim bu pislik içinde mi ders yapacağız , İçerisi çok tozlu ve kötü kokuyor." der.
 Diğer öğrenci Cem atılarak "hem de çok havasız , nefes alamıyoruz." Aslı öğretmen "Peki çocuklar ne yapabiliriz." diye sorar . Makbule ayağa kalkıp " çöpleri çöp torbasına atalım." Cem ise "pencereleri açalım içeri temiz hava girsin." diye ekler. Aslı öğretmen diğer öğrencilerin de tek tek önerilerini alır ve bu önerilerini yapmalarını ister.
 

Temizleme işi bittikten sonra şimdi sınıfımızı temiz mi diye sorar Aslı öğretmen ve öğrenciler hep bir ağızdan Evet yanıtını verirler.

Daha sonra Aslı öğretmen öğrencilerinden sırasıyla çevre kirliliğinin tanımını yapmalarının ve çevre kirliliğinin nedenlerini söylemelerini ve insanlara verdiği zararları sıralamalarını ister.
öğrencilerin verdiği yanıtları dikkatle takip eder cevap veremedikleri durumlarda onlara yeni sorular sorarak farklı bakış açılarından dolayı değerlendirmelerini sağlar bazen de kısa açıklamalar yapar.
Daha sonra ise öğrencilere çevrenin temizlenmesi için neler yapılabileceğini sorar.
öğrencilerin önerilerinden yola çıkarak Çevre kirliliğini önlemek için yapılabilecek çalışmaları tahtaya listele yerler.
Aslı Öğretmen öğrencilerinin sınıfın ve çevrenin temizliğini kolaylaştıracak projeler ve araçlar tasarlama görevini verir. Bu görevi bir hafta içinde yapmalarını ister.
 

Bir hafta sonra öğrenciler sınıf fen geldiklerinde sınıfı yine pis ve Temizlenmemiş bulurlar ama bu sefer her öğrencinin sınıf temizliği ile ilgili bir planı vardır.

Yukarıdaki Öykü'yü İncelediğiniz zaman Aslı öğretmenin yapılandırmacı yaklaşım ile ders işlediğini görürüz.
Aslı öğretmenin sınıfı temizletme gerek pis bıraktırma kısmı dikkat çekme aşamasıdır. Öğrencilere çevre kirliliği ile ilgili sorular sorması keşfetme aşamasıdır.  Öğrencilerin çevre kirliliği üzerine görüşlerini söylerken yıkandıkları noktalarda ek sorular sorması kısa açıklamalar yapması açıklama aşamasıdır. Öğrencilerden konu ile ilgili proje istemesi bilgiyi anlamlandırma aşamasıdır . sınıfın tekrar kirlenmesini sağlayıp öğrencilerin projelerini uygulaması için fırsat yaratması ise değerlendirme aşamasıdır.


Yapılandırmacı olun ki öğretebilesiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder