20 Mart 2016 Pazar

Amasya Genelgesi'nin Kararları, Önemi ve Anlamları Nelerdir? Kpss-Ygs Hazırlık İnkılap Ders Notları



Amasya Genelgesi 22 Haziran 1919 

Mustafa Kemal 12 haziran 1919 da Havzadan Amasya'ya geldi Amasya'da Ali Fuat Paşa Albay Refet Bey (Refet Bele) telgraf başında Kazım Karabekir ve Mersinli Cemal Paşalar ile haberleştirerek 21 Haziran'da Amasya Genelgesi Hazırlandı.

Genelge Amasya'da bulunan bütün subay ve komutanlar tarafından imzalandı.

On beşinci Kolordu Komutanı Kazım Karabekir ve Konya'da ordu müfettişi olarak bulunan Mersinli Cemal paşaların telgrafla onayları da alınarak 22 Haziran'da Mustafa Kemal tarafından yayınlandı.

Düşünelim:  Bu durum milli mücadelenin kişisellikten uzaklaştırılıp halka mal edilmek istendiğini gösteren bir durumdur.

Amasya Genelgesi'nin Kararları ve Anlamları

1.Vatanın bütünlüğü ulusun bağımsızlığı tehlikededir.
Kurtuluş Savaşı'nın amacı gerekçesi belirtilmiştir resmi bir belgeyle vatanın içinde bulunduğu kötü durum Ulus'a duyurulmuştur.

2.İstanbul hükümeti üzerine aldığı sorumluluğu yerine getirememektedir bu durum milletimizi yok olmuş gibi göstermektedir.

İstanbul hükümetini ilk defa karşı çıkılarak görevini yerine getirmediği ulusal duyurulmuştur Kurtuluş Savaşı'nın gerçek gerekçelerinden biri de İstanbul hükümetinin Ulus'a karşı görevini yerine getirilmemesi olarak açıklanmıştır.

3.Ulusun bağımsızlığını yine ulusun azim ve kararı kurtaracaktır.


Kurtuluş Savaşı'nın yöntemi belirtilmiştir.
Yönetim şeklinin değiştirileceği imal edilmiştir.
Ulus egemenliğinden ilk defa bahsedilmiş ve ulusal egemenlik için ilk adım atılmıştır. Kurtarıcı olarak padişah halife ve manda yönetiminin yerini ulusçuluk duygusu almıştır.
Türk inkılabının evrensel bir nitelik taşıdığı ortaya konulmuştur.
Hem padişah hem de İşgalci güçlere karşı gelinmiştir.

4.Ulusun durumunu ve davranışını göz önünde tutmak ve haklarını duyurmak için her türlü tesir ve kontrolden uzak ulusal bir heyetin oluşturulması gereklidir.

Kurtuluş mücadelesi kişisellikten çıkarılarak kurumsallaştırılması çalışılmıştır ilk kez Temsil Heyeti fikrinden söz edilmiştir.

5.Anadolu'nun her bakımdan en güvenli yeri olan Sivas'ta ulusal bir kongre toplanacaktır.

Ulusal bir kongre toplanarak ulusal birlik ve beraberlik sağlanmak istenmiş ulusal cemiyetlerin birleştirilmesi düşünülmüştür.
İstanbul hükümetine karşı ulusal bir hükümetin kurulmasına ortam hazırlamıştır.
Kurtuluş Savaşı halka mal edilmek istenmiştir.

6.Her ilden halkın Güvenini kazanmış 3 delege seçilerek Sivas'a gönderilecektir bu delegelerini seçimlerinde müdafaa-i hukuk reddi İlhak cemiyetleri ve belediyeler etkili olacaktır.

Kararların halkın istekleri doğrultusunda alınması amaçlanmıştır.
Ulus iradesine saygılı olunacağı belirtilmiştir.
Ulusun Güvenini kazanmış Milli Mücadele taraftarları kişilerin seçilmesi amaçlanmıştır.


7.Herhangi bir kötü durumla karşılaşılabileceği düşünülerek bu genelgeye ulusal bir sır olarak tutulmalı delegeler gerekli görülen yerlerde değişik adlarla yolculuk yapmalıdır.

Milli Mücadele İtilaf Devletleri,  azınlıklar ve İstanbul hükümetinden saklanmaya ve delegelerin güvenliği sağlanmaya çalışılmıştır.

8. 10 Temmuz'da Doğu illeri adına Erzurum'da bir kongre toplanacaktır o güne kadar öteki il delegeleri de Sivas'a ulaşabilirlerse Erzurum kongresinin üyeleri de Sivas'ta yapılacak toplantıya katılmak üzere yola çıkacaktır.

Doğudaki ulusal cemiyetlerin bölgeyi örgütlemek amacıyla bir kongre toplayacağı Ancak bu kongre temsilcilerinin de Sivas'taki Ulusal Kongre katılacağı duyurusu yapılmıştır.

Amasya Genelgesi'nin Önemi
Kurtuluş Savaşının gerekçesini, yöntemini ve amacını açıklamıştır.
Örgütlenme döneminin programıdır.
Anadolu İhtilalinin başlangıç belgesidir.
Ulusal egemenliğe dayalı yeni bir yönetim kurulacağının ilk işaretidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder