15 Mart 2016 Salı

Karasal (step- Bozkır) iklimi ve Özellikleri ,Türkiye'de İklim Tipleri ve Bitki Örtüsü Coğrafya Kpss Ders Notları



 Türkiye'de İklim Tipleri ve Bitki Örtüsü



Karasal (step- Bozkır) iklimi:  İç Anadolu Bölgesi'nde Erzurum Kars bölümü dışında Doğu Anadolu Bölgesi'nde , Ergene bölümünde, iç Batı Anadolu'da Karadeniz Bölgesi'nin iç kesimlerinde, Göller yöresinde ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde görülür.
Yazlar sıcak ve kurak kışlar soğuk ve kar yağışlı geçen Türkiye'de en geniş anlamda görülen iklim tipidir.  Temel özelliği sıcaklık farklarının fazla olmasıdır. Genelde en fazla yağışlar ilkbaharda en az yağışlar ise yazık olur.  İç Anadolu'da ilkbaharda oluşan konveksiyonel yağışlara kırk ikindi yağışları denir.

Yıllık yağış miktarı 300 ile 900 milimetre arasındadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en fazla yağış kışın en az yağış ise yazar meydana gelir. Bitki örtüsü steptir.
Birçok alanda ormanlık alanların insanlar tarafından tahrip edilmesi ile antropojen Bozkır oluşmuştur. İkliminin etkili olduğu alanlarda Nadas uygulanması fazla,  küçükbaş hayvancılık ve tahıl tarımı oldukça yaygındır . Toprakta tuz ve kireç oranı fazladır.

4.Sert Karasal İklim: Doğu Anadolu'da Erzurum-Kars bölümünde görülür. Kışlar çok soğuk uzun ve kar yağışlı yazlar ise kısa ve oldukça serindir. Yağış en fazla yazın en az işi ise kışın oluşur. Yağış oluşum şekli  genellikle konveksiyoneldir.

Düşünelim:  İç Anadolu Bölgesinde ilkbaharda görülen konveksiyonel yağışlar Erzurum-kars bölümünde yazın görülür.  Nedeni ise Erzurum Kars bölümünün yükseltisi en fazla olması ve sıcaklığın ise düşük olmasıdır.

Bu iklimin görüldüğü yerlerde kayaçlarda fiziksel ufalanma var oldukça çok meydana gelir.


Hatırlayalım:  Türkiye'de karın en uzun süreyle yerde kaldığı,  donlu gün sayısının en fazla olduğu,  yaz koşullarının en kısa,  kış koşullarının en uzun yaşandığı  , tarım ürünlerinin en geç olgunlaştığı , sıcaklık farklarının en fazla olduğu iklim tipi karasal iklimdir.

 Bitki örtüsü yaz yağışlarıyla oluşan çayırlar ve iğne yapraklı Tayga ormanlarıdır. Çayırların geniş yer kaplaması bölgede büyükbaş hayvancılığın yaygın olmasını sağlamıştır.

Türkiye'de yağışın bölgeleri ve mevsimlere göre dağılışı:
 İç Anadolu Bölgesi : Yağışın en fazla olduğu mevsim ilkbahar, yağışın en az olduğu mevsim yazdır .
Erzurum Kars bölümü: Yağışın en fazla olduğu mevsim yaz yağışın en az olduğu mevsim kıştır. Karadeniz Bölgesi : Yağışın en fazla olduğu Mevsim Sonbahar yağışın en az olduğu mevsim
ilkbahardır.
Akdeniz, Ege Marmara, Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Yağışın en fazla olduğu mevsim kış yağışın en az olduğu mevsim yazdır.

Hatırlayalım: Türkiye'de bölgelerdeki yağış miktarı sıralaması Karadeniz ,Akdeniz, Ege, Marmara , Doğu Anadolu , Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'dur.
Hatırlayalım: Türkiye'de iklim çeşitliliği Dolayısıyla bitki tarım ürün ve toprak türü çeşitliliği en fazla olan bölge Marmara bölgesidir.

1 yorum: