15 Mart 2016 Salı

Türkiye'de Yağış Oluşum Şekilleri Nelerdir, Yamaç, Cephesel ve Konveksiyonel Yağışlar. Coğrafya Kpss Hazırlık Ders Notu



Türkiye'de kuraklık Nelere sebep olur

Hidroelektrik üretim ve tarımsal üretim azalır
İçme ve kullanma suyu azalır
Salgın hastalıklar artar
Enerjisi ve su yetersizliği nedeniyle sanayi üretimi azalır
Doğal bitki örtüsü kurur
Ekolojik denge bozulur.

Türkiye'de yağış oluşum şekilleri:

                                                   1. Orografik (yamaç ) yağışları:   


Bir dağ Yamacı boyunca yükselerek soğuyan hava kütlelerinin oluşturduğu yağışlardır.  Daha çok dağların kıyıya paralel olduğu bölgelerde görülür. iç bölgelerde ise engebeli arazide görülen bir yağış türüdür. En çok Karadeniz Bölgesi kıyılarında, Marmara Bölgesi'nde Yıldız dağlarında ,Ege Bölgesi'nde Menteşe dağlarında ve Akdeniz Bölgesi'nde Toroslar'ın denize bakan yamaçlarında ve Nur dağları da görülen bir yağış türüdür. Özel konumla ilgili bir yağış türüdür.



                                                         2.  Cephe ( frontal) yağışlar:   

Farklı sıcaklık ve nem koşullarına sahip hava kütlelerinin karşılaşmasıyla meydana gelen yağış türüdür. Sadece Orta kuşakta görülen bir yağış türü olan cephe yağışları, Türkiye'de de en çok etkili olan yağış türü cephesel yağışlardır.  Sonbahar ve özellikle de kış aylarında görülen yağışlar cephesel yağışlardır.  Matematiksel konumla ilgili bir yazı türüdür ve ülkemizde en fazla Akdeniz bölgesinde görülmektedir.



                                                3. Konveksiyonel  (yükselim) yağışları:   

Atmosferin alt katlarında ısınan hava kütlelerinin hafifleyerek yükselmeye başlamasıyla meydana gelen yağış türüdür. Yükseldikçe soğuyan  hava yağış bırakır. Türkiye'de ise karasal iklimler de sık görülür.  Erzurum-kars bölümünde yaz aylarında diğer İç bölgelerde ise ilkbaharda çok sık görülen bir yağış türüdür . Bu yağış türünün üzerinde özel  konum etkilidir. En çok etkili olduğu yerler İç Anadolu bölgesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder