28 Mayıs 2016 Cumartesi

Misakı Milli Kararları, Açıklaması ve Önemi (28 Ocak 1920) Kpss İnkılap Ders Notu

Misakı Milli kararları 28 Ocak 1920 

Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalandığı tarihte işgal altında bulunmayan Türk ve Müslüman çoğunluğun yaşadığı bölgeler ayırım kabul etmez bir bütündür bu sınırlar dışında kalan Arap vilayetleri geleceklerini kendileri karar verecektir.

Böylece Erzurum Kongresi'nde ilk defa belirlenen Ulusal sınırlar mebusan meclisinde onaylanmıştır Kurtuluş Savaşı'nın yapılacağı sınırlar belirlenmiştir Arap halkının geleceğine Özgür iradeleriyle karar vermesi kabul edilmiştir.


Özgür kaldıktan sonra halkın oyları ile anavatana katılan 3 ilde elviye-i selase Kars Ardahan Batum gerekirse yeniden halkoyuna başvurulacaktır.


Bu madde ile Kars Ardahan ve Batum da Ulusal sınırlar içine alınmıştır bunların halkının çoğunluğunun Türk ve Müslüman olmasına güvenilerek illerin geleceklerinin Gerekirse yeni bir halk oylaması ile belirlenmesi kabul edilmiştir.

Türkiye ile yapılacak Barış'a bırakılan Batı Trakya'nın hukuki durumunun tespiti ve halkın tam bir özgürlükle vereceği kararlara uygun olmalıdır.


Bu madde ile bölgedeki Türk ve Müslüman çoğunluğa güvenilerek bölgenin geleceğinin bir halk oylamasıyla belirlenmesi amaçlanmıştır.

Hilafet merkezi ve Osmanlı Devleti'nin başkenti olan İstanbul ile Marmara Denizi'nin güvenliği her türlü tehlikeden korunmalıdır İstanbul ve Çanakkale boğazlarının Dünya Ticaret ulaşımına açılması konusunda bizimle diğer ilgili devletlerin birlikte vereceği kararlar geçerlidir.

Bu madde ile İstanbul ve boğazlarda Misakı Milli Sınırları içine alınarak bu yerlerinde kurtarılması amaçlanmıştır milli mücadelede boğazlarla ilgili ilk karar Böylece alınmıştır.

itilaf devletleri ve bazı ortakları arasında kararlaştırılmış olan anlaşma esasları dairesinde azınlıkların hakları komşu memleketlerdeki Müslüman halkın aynı haklarına yararlanmaları şartıyla tarafımızdan kabul edilecektir.

Bu madde ile azınlık haklarının sınırı belirlenmiştir bu konuda ulusların eşitliği ilkesine uyulması istenmiştir.

Ulusal ve iktisadi gelişme müziği sağlamak amacıyla tam bir özgürlük sağlanması siyasi Adil ve Mali gelişimimize engel olan kapitülasyonların kaldırılması gerekir hissemize düşecek borçların ödenmesi de bu esasa aykırı olmayacaktır.

Böylece kapitülasyonların kaldırılması ilk defa Misakı Milli de vurgulanmıştır Hedef tam bağımsızlıktır Osmanlı borçlarının Misakı Milli sınırları içinde düşen hissesinin ödenmesi kabul edilmiştir.

Dikkat: Osmanlı Mebusan Meclisi'nin onayladığı son belge Misakı Millidir.

Misakı Milli'nin önemi: Erzurum ve Sivas kongresi kararları Son Osmanlı Mebusan Meclisi'nde kabul edilerek yasalaşmıştır Kurtuluş Savaşı'nın hedefi tam bağımsızlık olarak belirlenmiştir Kurtuluş Savaşı'nda Misakı Milli kararlarına göre yapılmıştır Misakı Milli Türk ulusunun bağımsızlık belgesidir Misakı Milli ile Türk ulusunun kabul ettiği edebileceği Barış şartları dile getirilmiştir.

Dikkat: Misakı Milli kararları ulusal bağımsızlığı yöneliktir Erzurum ve Sivas kongreleri kararlarında tek farkı Ulusal Egemenlik düşüncesi içermemesidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder