11 Ocak 2016 Pazartesi

Öğretmen Tipleri / Modelleri Nelerdir ?

                                       ÖĞRETMEN MODELERİ

1.Saldırgan Öğretmen:

Eğitimde öğretmen tipleri ve öğrenciler üzerindeki etkileri bir saldırgan öğretmen sınıf kontrolü katı bir biçimde sağlamak istediklerinde tepkileri düşmancadır sinirli kavgacı esnek olmayan zaman zaman sulu ve lakayt davranış özellikleri gösterirler. Cezalandırma eğilimindedirler tehdit ve Gözdağı verirler , Öğrencilerin bu tip Öğretmenlere karşı saygıları yoktur ve kendilerini eşit davranmadıklarını düşünürler sürekli.

 2. Destekleyici olmayan öğretmen:

Pasif bir yaklaşım gösterir bütün öğretmenler beklentilerini öğrencilerden Ne istediklerini veya Neyi kabul edecekleri açıkça ifade etmezler ya davranışsal standartları açıkça belirtilemez ver ya da belirledikleri standartlarına uygun eylemlerle desteklemekte başarısızdırlar bu tutarsız beklenti ve uygulamalar karşısında kafaları karışan öğrenciler kendi haline bırakırlar öğretmenlerin sınıflarında genellikle öğrenciler sinirli hileci Öfkelidirler ve öğretmene karşı çok az saygı duyarlar ,sınıfta gergin bir hava mevcuttur.

3. Destekleyici öğretmen tipi:
 Güven oluşturmaya gayret eder buçuk öğretmenler öğrencilerine sürekli nasıl davranmaları gerektiğini öğretiyorlar öğrencilerin neyin kabul edilebilir neyin kabul edilemeyeceği olduğunu anlamalarına yardımcı olurlar. Düşmanlıktan tehdit edicilikten uzak ,tutarlı , özenli ve ilgili bir öğretmen tipidir . Öğretmenler oluşturdukları iletişim ortamıyla ve bir model olarak öğrencilerin kendilerini değerli görmelerinde ve sınıf atmosferini güven verici olarak algılamalarında önemli bir role sahiptir.
Destekleyici ve teşvik edici bir iletişim biçimi bireylerin kendilerini değerli gördükleri pozitif bir sınıf atmosferi oluşmasını sağlarlar bu tip öğretmenler genellikle öğrenci tarafında model alınır Ve sevilirler.


sevgiyle kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder