16 Ocak 2016 Cumartesi

Sınıf yönetimi ve Öğretmen sınıfta düzeni Nasıl Sağlar ?

Sınıf yönetimi ve sınıfta düzen: Öğretmenler kendilerinin hazırlamış olduğu özel bir ortamda ,kendi öğrencilerine kişisel olarak özel ders vermek  için, alan bilgisi ,öğretim yöntemleri ve öğrencilerin kişisel özellikleri hakkında yeterli bilgiye sahip ise işleri oldukça kolay olabilir. Ancak aynı öğretmen 40 -50 kişilik bir sınıfta hat aynı anda öğretim yapılan bir ortamda görev yapmakla görevlendirildiğinde ise işi oldukça zordur ve bir çok zorlukla karşı karşıya kalır, olumsuzluklar yaşayabilir.
 

Sınıf ortamı kompleks bir ortamdır. Bilindiği üzere sınıf ortamı sadece fiziksel bir ortam olarak görülmemelidir aynı zamanda sosyal ve psikolojik bir ortamdır. Sosyal ortamlarda olmayan kendine özgüveni olan , düzenli ve güvenli bir yapının oluşturulmasını gerektirir. Bu özel doğayı oluşturan özellikleri şu başlıklar altında kısa kısa ele alabiliriz.

-Çok boyutluluk: Çeşitli etkinliklerin aynı anda düzenlenmesi öğrencilerin arkadaşları ,okumaları , yazmaları öğretmenlerin sadece eğitimle ilgili açıklamalar yapmayıp aynı zamanda öğrencilerin bakımlarıyla , özel işleriyle de ilgilenmeleri onlara danışmanlık yapmaları , anne ve babalarla görüşmeleri sınıf ortamının çok boyutluluk özelliği arasında yer almaktadır.

-Eşzamanlılık:  Bir sınıf ortamında meydana gelen ve birbirini takip eden durumlar ya da etkinliklerin gerçekleşmesifir. Öğretmen sınıf ortamında ders anlatırken sınıfın tamamına hakim olmalıdır, hem dersini anlatıp hem de sınıftaki diğer tüm tepkileri ölçe bilmelidir. Yani soruları düşünürken aynı zamanda tüm Sınıfı kontrol eder ve sınıfta kural dışı davranan öğrenciler varsa hem dersini anlatır hem de onları uyarır. Tüm bunlar doğal bir akışı içerisinde gerçekleşir ve bütün bunlar eş zamanlılık olarak değerlendirilir.
 

-Aındalık (çabukluk): Sınıf ortamında olaylar bazen o kadar hızlı gelişir ve oluşur ki öğretmenin olayları hepsinin bir anda düşünmesi ve olayları çözmesine zaman kalmayabilir, bu durum anındalık ve çabukluk olarak değerlendirilir.
 

-Kestirememezlik (Tahmin edemezdik ): Sınıf ortamında hiç beklenmedik bir anda olaylar ortaya çıkar ve gerçekleşir. Önceden tahmin edip bu durumları organize etmek öğretmen için oldukça güçtür. Çünkü sınıftaki olaylar beklenmez. Anında ve yerinde karar vermeyi gerektiren bir durumdur.
 

-Gizliliğin olmaması (Açıklık): Sınıf ortamının Başka bir özelliği ise sınıfta gizli ve saklı bir şeyin olmaması değil Çünkü sınıftaki bütün davranışlar herkesin gözü önünde gerçekleşir ve öğrenciler kimi zaman da yaşanan olaylara hep birlikte tanık olurlar.

-Ortak geçmiş: Ders yılı sonuna kadar öğretmen ve öğrenciler sınıf ortamında birçok olay yaşarlar. Yaşanan bu olay ya da durumlar hafızaya kaydedilen şeylerdir gelecekte olacakları etkileyecek durumlardır. Aynı zamanda bu durum öğretmenin gelecekteki etkinlikleri için kaygı verici bir durum değil tam tersine destekleyici bir tarih oluşturmasını kendisine bir öngörü sağlamasını gerektirir ve sağlar.
 

Görüldüğü gibi sınıfta yer alan öğrencilerin sayısı hazır bulunuşluk durumları okula karşı olan tutumları da göz önüne alındığı zaman öğretmenlerin Sadece bu öğrenci grubunun merkezi eğilimlerne göre  değişen aktiviteleri planmak değil , öğretmen aynı zamanda çocukların değişen ihtiyaçlarını karşılamak için atik olmak sadece birazı tahmin edebilen olayların oluşumuna karşı cevap vermek zorundadır.
 

Açıklamalarımızda da görüldüğü gibi öğretmenler bir orkestra yöneten bir Şef gibi etkili bir yönetim sistemi oluşturmanın yanında , olayları sürekli takip eden , meydana gelen davranışlar düzeni olumsuz etkileyici hale geldiği zaman mümkün olduğu kadar olaylara çabuk tepki vererek düzeni korumak zorundadır.

sevgiyle kalın....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder