16 Ocak 2016 Cumartesi

Rehberlik Türleri Nelerdir? (Bireysel ve Grup rehberliği)



Rehberlik Türleri Nelerdir?
-Birey sayısına göre rehberlik
-Hizmet alanlarına göre rehberlik 
-Temel işlevlerine göre rehberlik 
-Eğitim kademelerine göre rehberlik 
-Problem alanlarına göre rehberlik

Birey sayısına göre rehberlik :
1-)Bireysel rehberlik: Bireysel rehberlik, rehberlik ya da psikolojik danışma hizmetlerinin bir seferde yalnızca bir kişiye yapılmasıdır. Bireysel rehberliğin en önemli yönü bireyi derinlemesine inceleme fırsatı sunmasıdır. Öğrenciler genellikle özel sorunlarını paylaşmak için geldiklerinde psikolojik danışman onlarla bireysel olarak görüşür onlara yardımcı olmaya çalışır.
Bu rehberlik türünde danışan tek başına olduğu için her şeyi açıkça söyleyebilmekte ve problemlerini karşıya yansıtabilmektedir.

2-)Grup rehberliği:  Grup rehberliği, rehberlik eden psikolojik danışma hizmetlerinin bir seferde yalnızca bir grup bireye yapılmasına denir. Rehberlik temelde bireysel yapılmak durumundadır. Bu nedenle grup rehberliği de bireysel rehberliğe giden ve bireysel rehberliğe olanak veren bir özellik taşır. Bazı dezavantajları da vardır. Alanda yeterince yetişmiş eleman olmaması gibi nedenlerle günümüzde işlevsel biçimde kullanma imkanı bulunamamaktadır. Grup rehberliğinin birkaç avantajı şu şekilde sıralanabilir.
a. Ekonomiktir; Çünkü daha kısa sürede daha fazla kişiye ulaşma hizmet verme şansı sunar.
b. Bireyler benzer sorunlara sahip kişilerle olduklarında bu sorunu yalnızca kendilerinin yaşamadığını fark eder ve bu bireylerde rahatlama sağlar.
c.Diğerlerinin sorunlarını nasıl çözdüklerini görme fırsatını yakalarlar bu durumda da daha fazla çözüm yolları görebilmektedirler.
d.Bir gruba ait olma başkaları tarafından kabul edilip, benimsenme duygusu yaşama fırsatı verir.

Sevgi kalın ....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder