6 Şubat 2016 Cumartesi

Başlıca Rehberlik Türleri Nelerdir ?



                                Başlıca Rehberlik Türleri:
Rehberlik çalışmaları ilk kez 1908 de Persons’un ilk mesleki rehberlik bürosu açmasıyla Amerika'da başlamıştır.
Yani rehberliği olan ihtiyaç öncelikle mesleki rehberlik alanında başlamıştır.
Ancak daha sonra birçok farklı alanda rehberlik ihtiyaç olduğunu fark edilmiştir.
Böylece zaman içinde rehberlik hizmetleri birçok alanda farklı amaç ve şekillerde verilmeye başlanmıştır.
Hizmet alanlarına göre rehberlik hizmet alanlarına göre rehberlik şu başlıklar altında gruplayabiliriz:

  • Eğitim alanında rehberlik
  • Sağlık alanında rehberlik
  • Sosyal yardım alanında rehberlik
  • Endüstri alanında rehberlik
  • Spor alanında rehberlik
  • Adalet alanında rehberlik.


1.Eğitim alanında rehberlik: Rehberlik hizmetlerine en fazla eğitim alanında ihtiyaç duyulmuştur. Bireylerin kendi yetenekleri ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda en iyi şekilde yetişmesi ve çevrelerini sağlıklı bir şekilde uyum sağlaması için yürütülen rehberlik hizmetleri artık eğitimin ayrılmaz bir parçası olmuştur.
Eğitim alanındaki rehberlik hizmetleri ile okulda sunular rehberlik hizmetleri ifade edilmektedir.

2.Sağlık alanında rehberlik: Sağlık kurumlarında koruyucu ruh sağlığı hizmeti olarak rehberlik etkinliklerinin programı olarak yürütülmesi gerektiği giderek ve yaygınlaşan bir düşüncedir. Bu nedenle sağlık kurumlarında da psikolojik danışmanlar istihdam edilmektedir.

3.Sosyal yardım alanında rehberlik : Sosyal yardım alanında hizmet sunan kurumların işlevleri arasında rehberlik hizmetlerinin önemli bir yeri vardır.
Ülkemizdeki bu tür kurumlar sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme kurumu ,Kızılay Derneği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kurumu gibi kuruluşlardır.

4.Endüstri alanında rehberlik: Son yıllarda endüstri alanındaki sanayi kuruluşları İşçi Sendikaları İş ve İşçi Bulma Kurumu gibi kurumlarda da rehberlik hizmetlerine yer verilmeye başlanmıştır. Özellikle insan kaynaklarında Her geçen yıl psikolojik danışmanlara duyulan ihtiyaç artmaktadır.

5.Spor alanında rehberlik: Sporcuların psikolojik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak bu alanda da psikolojik danışmanlara İhtiyaç duyulmaktadır ve spor alanlarında psikolojik danışmanlar istihdam edilmeye başlanmıştır.

6.Adalet alanında rehberlik: Adalet alanında özellikle Çocuk ve Aile mahkemelerinde psikolojik danışmanlar görev yapmaktadır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder