2 Şubat 2016 Salı

Maslow’un Temel Gereksinimler Hiyerarşisi ve Rogers’in Öğrenci Merkezli Öğretim İlkeleri



Maslow’un Temel Gereksinimler Hiyerarşisi
Maslow kendini gerçekleştirme kavramını öne sürerek ortam uygun olduğunda her insanın güzel güçlerinin farkına varacağını ve kendini gerçekleştireceğini savunmaktadır.
Maslow sağlıklı bir kişinin gelişebilmesi için gerekli olan gereksinimlerin oluşturduğu piramit biçiminde bir hiyerarşi den söz etmektedir.
Piramitin en altında açlık, susuzluk ,cinsellik gibi fizyolojik gereksinimler bulunmaktadır.
Bundan sona güvenlik gereksinimi bu gereksinimlerden sonra ise ait olma ve saygı gereksinimi vardır.
Bu gereksinim de karşılanırsa artık bireyin kendini gerçekleştirme gereksinimi gelmektedir. Kendini gerçekleştirme’nin içindeki  5 ve 6. basamakları bilme ve anlama gereksinimi ile estetik gereksinimi oluşturmaktadır.
Estetik gereksinimi ile anlatılmak istenen müzik , edebiyat gibi sanata olan gereksinimlerdir . Maslow’a göre  bireyin gereksinimleri neyi ve nasıl öğreneceğini etkilemektedir.


İnsancıl Kuramcılardan Rogers’in Öğrenci Merkezli Öğretim İlkeleri.

Rogers’in  öngördüğü öğrenci merkezli öğretimin öğretim ilkeleri şunlardır.

Her biri sürekli değişen yaşantı dünyasının merkezindedir . Başkaları bireyin yaşantılarını tam manasıyla bilemez.

Birey algıladığı şekliyle tepkide bulunur ve her bireyin aynı olayı algılayışı farklı farklı olabilir bu nedenle davranışın ve onunla ilgili gerçekleri dıştan ve nesnel olarak anlamlandırılması mümkün değildir. Bireyin kendi yaşantılarını yine en iyi o anlamlandırılabilir , asıl olan onun öznel bakış açısıdır. Bu yaklaşıma fenomenolojik yaklaşım denir.

Davranışı anlamanın en iyi yolu bireyin iç referans çerçevesini bilmektir. Yani davranışı anlamak için bireyin çevreyi nasıl görüp algıladığına dikkat etmek gerekir.

Bireyin temel bir amacı vardır ve o amaç kendini gerçekleştirme değil kendini gerçekleştirmiş bireyin kendinde var olan potansiyeli ortaya koyabilmesidir.

Bireyin çevre ile etkileşimi sonucunda benlik kavramı oluşmaktadır benliğin oluşumunda çevrenin etkisi çok önemli değil bu nedenle de birini çevresinde bulunan diğer bireyler anne baba öğretmen gibi bireylerdir bunlar bana gerçekçi geri bildirimler verip olumlu bir benlik algısı geliştirmesine yardımcı olmalıdırlar.

Bireyin benimsediği davranışlarının çoğu benlik algısına uygundur yani benlik algısı geliştikten sonra bir ibnelik algısına uygun davranışlar sergilemektedir.


Özetle :

İnsancıl yaklaşım öğrencinin bir şeyleri uymasını değil özgür olmasını savunur.
Ayrıca yine insancıl yaklaşım bireyin ve öğrencinin toplum ya da Sınıf içinde kaybolmaması gerektiğini savunmaktadır.
Çünkü Bu yaklaşıma göre insan bir çiçektir ve dünyadaki en kıymetli varlıktır.
öğrenci öğrenmeli , etkin olmalıdır ve bunun için bireysel farklılıklara uygun öğretim yöntemleri kullanılmalıdır.
Görüldüğü gibi insancıl yaklaşım her yaklaşımların ihmal ettiği birey ve ortamın önemine dikkat çeken bir kuramdır.

Başarılar dileriz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder