16 Mart 2016 Çarşamba

Kurtuluş Savaşı'nın Örgütlenme Dönemi ,Mustafa Kemalin Samsuna Çıkışı ve Havza Genelgesi. İnkılap Tarihi Kpss Hazırlık Notu



Kurtuluş Savaşı'nın Örgütlenme Dönemi 

Bu örgütlenmeye başlamasının nedeni Mondros Ateşkes Anlaşması'nın imzalanmış ve yurdun parçalanmaya başlangıç ve işgallere uğramış olmasıdır.  Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919 ile 23 Nisan 1923 dönemleri arasında yapmış olduğu liderlik ile örgütlenme yaparak, Kazım Karabekir , Ali Fuat Paşa gibi üst düzey komutanlarla birlikte bağımsızlık ve ulusçuluk mücadelesi vermiştir.

Mustafa Kemal'in Samsun'a gelişi 19 Mayıs 1919
 Mustafa Kemal'in Samsun'a gönderilmesinin nedenleri şunlardır.
Görev Bölgesi'ndeki iç huzuru sağlamak
Silah ve cephaneyi toplamak
Vatandaşlara Silahı dağıtılmasını engellemek
Bunu yapan kuruluşları ortadan kaldırmak.

Görev bölgesi içerisinde değişik yerlerde bir takım Şuraların,  yani küçük kurulların danışma meclisleri kurulduğu bunların asker topladıkları ve gayri resmi olarak da ordunun bunları kurulduğu belirtilerek bu Şuraların faaliyetlerinin önlenmesini veya lağvedilmesini sağlamak.

Mustafa Kemal'in Samsun'daki çalışmaları Mustafa Kemal'in bölgede yaptığı araştırmalardan sonra 22 Mayıs 1919 da İstanbul hükümetine bir rapor göndermiştir.
 Samsun raporuna göre

Samsun Bölgesi'nin durumları siyasi emellerinden vazgeçerlerse asayiş kendiliğinden düzelir . Türklüğün yabancı mandasına ve kontrolüne tahammülü yoktur .
Yunanlıların İzmir'de hakları yoktur .
İzmir ve Aydın işgalleri olduğu ve halkı derinden yaralamıştır.

Düşünelim: Bu rapor Mustafa Kemal'in resmi görevinin dışına çıkacağını gösteren bir rapordur.



Havza Genelgesi 28 Mayıs 1919
Mustafa Kemal 28 Mayıs 1919 da Mülki ve askeri amirlere gönderdiği bir genelgeyle
İşgaller büyük ve coşkulu mitinglerle protesto edilmelidir. Böylece işgallere karşı ulusal bilinç oluşturmak istenmiştir. Bu mitingler sırasında düzen korunmalı Hristiyan halka karşı bir saldırıya ya da düşmanlık gösterimemesine yada benzer davranışlardan sakınılmalıdır. itilaf devletlerinin işgallerini haklı göstermelerini ve Mondros 7’ nci maddesinin uygulanmasına önüne geçilmek istemiştir.

Büyük devletlerin temsilcilerine ve İstanbul hükümetine uyarı telgrafları çekilmelidir.
 Böylece resmi makamlara da işgallere karşı çıkıldı gösterilmek istenmiştir.

Havza Genelgesi'nin sonuçları Anadolu'nun birçok yerinde işgalleri ve işgalcileri protesto eden mitingler düzenlenmiştir.
Düşünelim: Bu durum Havza Genelgesi'nin etkili olduğunu gösterir.
Dikkat: Havza Genelgesi Mustafa Kemal'in görevi dışında çıkarak yayımladığı bir belgedir. Mustafa Kemal 8 haziran 1919 da İngilizlerin başkasıyla İstanbul hükümeti tarafından geri çağrılmış ancak Mustafa Kemal henüz görevini içermediği gerekçesiyle ve çeşitli bahaneler ileri sürerek çağrıyı duymamıştır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder